Tvořte s dětmi, kreslete, malujte, fotografujte a můžete vyhrát řadu skvělých cen. Více zde...

Příprava potravin pro nejmenší

6. dubna 2008 v 21:01 |  Výživa kojenců a batolat
Všeobecně platí, že tepelně zpracované potraviny mají nižší obsah alergenů
(alergizujících látek) než potraviny v syrovém stavu. Obsažená bílkovina je teplem změněna, tzn.denaturována, a tedy snášenlivější. Proto nové potraviny nabízejte nejprve pouze ve vařené, dušené nebo pečené formě nebo připravené v mikrovlnné troubě. První zeleninové a ovocné příkrmy určené dětem po dokončeném 5.měsíci musí mít velmi jemnou konzistenci, aby děti mohly snadno polykat, vždy se začíná jen jedním druhem ovoce nebo zeleniny, příkrmy nepřislazujeme, aby u dětí nevznikal návyk na sladké.
Ovoce a zelenina musí být čisté a čerstvé, bez konzervačních látek a barviv, nepřidáváme žádné aroma nebo vonné koření. Začínáme dopolední přesnídávkou.
Zeleninu dobře omyjeme, uvaříme v čisté vodě doměkka, propasírujeme nebo rozmixujeme, ovoce připravujeme jako šťávu vylisováním, nebo ho nastrouháme a vidličkou připravíme pyré.
První zeleninové kaše
mohou být z mrkve, brambor, květáku, fazolek, brokolice, špenátu, hrášku.
První ovoce
jablka, bělomasé hrušky, banány, pomeranče, mango, jahody, broskve, meruňky, černý rybíz, borůvky. Později používáme ovoce, které je výraznější chuťově, v kombinaci s jablky, banány, mrkví. Ovoce nesmí obsahovat pecky, zrníčka, slupky, aby nedošlo ke vdechnutí.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama