Tvořte s dětmi, kreslete, malujte, fotografujte a můžete vyhrát řadu skvělých cen. Více zde...

Přehled potenciálně alergizujících potravin pro děti se zvýšeným rizikem vzniku alergií

6. dubna 2008 v 17:27 |  Výživa kojenců a batolat

Základní zásady zařazování nových potravin do jídelníčku dětí s rizikem alergií:

  1. podáváme vždy jen jednu novou potravinu, vyčkáme několik dnů, během jednoho týdne zařazujeme nejvíce dvě nové potraviny,
  2. nové potraviny podáváme nejprve v tepelně upravené formě (vařené, dušené)

Přehled bezpečných a potenciálně alergizujících potravin pro děti se zvýšeným rizikem vzniku alergií

nealergizující:

obiloviny bezlepkové: rýže, kukuřice, pohanka, jáhly

obiloviny s lepkem: (nejdříve od ukončeného 6. měsíce) pšenice, ječmen, žito, oves (vyloučit v případě alergie na lepek)
zelenina: brambory, mrkev, cuketa, špenát, pastyňák, fenykl, dýně, baklažán, brokolice, růžičková kapusta, květák, patizon, kedluben, okurkaovoce: banány, vařené ovoce (jablka, hrušky, broskve, meruňky), meloun, vodní meloun, vařené ovoce (víno, třešně, švestky), borůvky, hroznymaso: kuřecí, krůtí, telecí, hovězí, jehněčísladidla: hroznový cukr, jablečná, hrušková, hroznová šťáva

potenciálně alergizující:

mléko: kravské, kozí, ovčí a výrobky z mléka vejce či výrobky z vajeczelenina: chřest, celer, kapusta, žampióny, cibule, hrášek, paprika, křen, ředkvička, rajčata, kyselé zelíovoce: citrusové plody, exotické ovoce jahody, angrešt, rybíz, maliny, ostružiny

ořechy: vlašské, mandle, pistácie, kešu, lískové, burské
ryby: vč. sladkovodních

sója: vč. "mléka"

maso: uzeniny, vepřové maso
sladidla: hnědý cukr, med, javorový sirup, sladkosti

koření: vanilkový lusk, skořice, muškátový oříšek, kari, atd.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama